Anna's oorlog

Een aangrijpend en ontroerend verhaal dat heden en verleden op prachtige wijze met elkaar verbindt - Naar het gelijknamige boek van Beatrijs Nolet (Kinderjury prijs 2011)
Het verteltheater – Marjo Dames

Discipline: verteltheater
Vorm: voorstelling
Voor: groep 7 en 8
Duur: 50 minuten
Locatie: Vallei zaal MFC Dalzicht OLDEMARKT
Datum: donderdag 9 april 2020 10.30 uur en 12.45 uur

Thema
Tweede Wereldoorlog - Omdat intolerantie nog steeds van deze tijd is en we niet mogen vergeten.
Een indrukwekkend en meeslepend verhaal over de verschillende rollen die mensen gespeeld hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog en over verzwijgen en de betekenis daarvan op de kinderen van nu

Educatie
Download hier de lesbrief

Recensies
Klik hier om de recensies te lezen

Over de voorstelling

In 2020 is het 80 jaar geleden dat de 2e wereldoorlog begon in Nederland. Het verhaal gaat over een jongen en meisje van groep 8 en speelt zich af in deze tijd.

Anna is een meisje van nu. Ze is 11 jaar en woont met haar ouders op een woonboot een eind buiten het dorp. Natuurlijk is ze dolblij als ze in die verlaten uithoek ineens een buurjongen van haar eigen leeftijd krijgt. Maar haar ouders verbieden haar om met die jongen om te gaan. ‘Dat kun je maar beter niet weten’ en ‘Dat vertellen we je nog wel eens’ zijn de dooddoeners. Samen met Borre, de nieuwe buurjongen gaat Anna op onderzoek uit. Het wordt een speurtocht langs verzwegen familieverhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Het tweetal hoort van hun opa en overgrootmoeder verschillende verhalen uit de Tweede wereldoorlog waardoor hun vragen langzaam maar zeker beantwoord worden.

Verhalen over Anna’s opa Job en zijn Joodse familie die ineens niet meer welkom waren in hun eigen land. Ze komen er achter hoe Job zijn ouders omkwamen. Over de overgrootvader van Borre waar iets mee was. Als er onopgeloste raadsels blijven, gaan Anna en Borre inbreken bij Anna’s overgrootmoeder die een kamer vol naslagwerken heeft. Ze worden betrapt en dan leren ze over helden, verraders en over hun eigen verantwoordelijkheden.

Met muziekfragmenten van Pieta Maring van Philharmonie Zuid-Nederland en Will van Elmpt. 

Over Marjo Dames

Marjo Dames vertelt het verhaal van Anna’s oorlog op eigenzinnige en theatrale wijze. Met eenvoudige aanpassingen van het decor- en kledingwisselingen verbeeldt Marjo de verschillende plaatsen, tijden en personen in het verhaal.

78T Annas oorlog2

78T Annas oorlog2