Vrijheidsteenwijkerland.nl

vrijheidsteenwijkerland

De website vrijheidsteenwijkerland.nl is een bijzonder Cultuurcadeau van Cultuurmenu Steenwijkerland. De website is gemaakt voor alle basisscholen in de gemeente Steenwijkerland. Op de website zijn verhalen met lesbrieven over vrijheid in de breedste zin van het woord te vinden. Verhalen uit de geschiedenis van Steenwijkerland en over hoe we vandaag de dag vrijheid ervaren. Geschreven door Daniëlle Schothorst en geïllustreerd door Géwout Esselink.

Op 6 maart 2023 hebben ruim 400 basisschoolleerlingen in Rabo Theater de Meenthe in Steenwijk zingend en swingend naar het lanceermoment van de website vrijheidsteenwijkerland.nl toegewerkt.
Dat deden ze in aanwezigheid van burgemeester Rob Bats en wethouder Trijn Jongman, schooldirecties en genodigden zoals culturele ondernemers en organisatie uit Steenwijkerland. In veel klaslokalen is via een live stream meegekeken en ook de ouders van de optredende kinderen hebben kunnen zien hoe om 13.30 uur de website in de lucht is gegaan. Bas Nijhof schreef voor de scholen in Steenwijkerland een Vrijheidslied. Dit lied is te beluisteren en aan te leren op de website. Max Krijthe heeft met bijna 100 leerlingen een kleurrijke choreografie laten zien.

Doel van de website is het bevorderen van bewustwording van het begrip vrijheid en de waarde en betekenis van vrijheid, om leerlingen te inspireren, te informeren en te verbinden. Je kunt de website inzetten voor de reguliere lesmethoden Wereldoriëntatie en op zichzelf staand in thematische projecten. Bij ieder verhaal is een verdiepende lesbrief gemaakt met opdrachten en kijkvragen.

Leerkrachten en leerlingen kunnen met de website aan de slag. Voor alle combinatiegroepen zijn er eerst drie verhalen. Het zijn ‘oude verhalen’ bijvoorbeeld over ‘Het verzet in Oldemarkt’, en verhalen van nu, zoals ‘Een mandje vol liefs’ over Corona. Mooie, ontroerende en ook verdrietige verhalen. Soms waargebeurd, zoals het vluchtelingenverhaal ‘Gevangen in een onbekende taal’ en soms fictief zoals ‘Spelletjesdag’ over hoe het is als je benen het niet doen. Allemaal verhalen die je aan het denken zetten, ingesproken door basisschoolleerlingen IJsbrand Scholten, Tessa Neele en Juune Kooier, die een voorleesproject rondom het project Vrijheid hebben gewonnen.

Het is een website die groeit met jaarlijks nieuwe verhalen. In de toekomst aangevuld met (nog meer) aansluitende culturele activiteiten en/of workshops.
Vrijheidsteenwijkerland.nl is onderdeel van het Cultuurmenu Steenwijkerland, het cultuureducatieprogramma voor het basisonderwijs.
Neem je ook een kijkje bij al dit moois?
Ga hier naar de website: www.vrijheidsteenwijkerland.nl 

WB633794