home header

Welkom op de website Cultuurmenu Steenwijkerland!

De werkgroep Cultuureducatie Steenwijkerland heeft voor het schooljaar 2022/2023 weer een Cultuurmenu samengesteld voor alle 32 basisscholen in Steenwijkerland. Een programma met inspirerende voorstellingen, workshops, erfgoed activiteiten, en leerzame en leuke uitstapjes naar lokale culturele instellingen.

Aanbod inleveren voor 2023/2024Inschrijving open2023

Aanbieders kunnen weer aanbod aanleveren voor 2023/2024.

Speerpunten:
1/2 muziek en dans
3/4 literatuur
5/6 drama
7/8 beeldend

Aanbod moet vóór vrijdag 10 maart 2023 ingediend zijn bij de Cultuurcoach via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Inschrijven

De website is bedoeld voor de basisscholen in Steenwijkerland. Waar in de tekst ‘u’ staat worden dan ook de basisscholen in Steenwijkerland bedoeld. Inschrijven op het Cultuurmenu was mogelijk tot vrijdag 10 juni 2022. Hoe zij dit kunnen doen staat onder de kop ‘inschrijven’.

Inhoudelijke opzet van het cultuurmenu

Om leerlingen in Steenwijkerland de mogelijkheid te bieden om vormen van cultuureducatie te laten ervaren, wordt er een afwisselend cultuurmenu aangeboden via alle basisscholen. De leerlingen komen in aanraking met activiteiten zoals dans, drama, muziek, beeldend, literatuur en film/audiovisueel. Uw leerling heeft dus na 8 jaar alle facetten van culturele activiteiten gezien en beleefd. Naast de jaarlijkse afwisselende speerpunten worden er altijd diverse soorten theatervoorstellingen aangeboden en een erfgoed aanbod waarin de musea een mooie educatieve rol spelen. We vermelden graag dat bijna alle lokale musea een erfgoedproject aanbieden. Deze projecten kunnen goed gecombineerd worden met geschiedenis volgens de vensters in de Canon van Steenwijkerland, die in maart 2014 door de gemeente aan alle scholen in Steenwijkerland is aangeboden.
In schooljaar 2022/2023 kan er gekozen worden om schoolbreed aan het thema Vincent van Gogh te gaan werken. Voor elke groepsbouw kan gekozen worden voor een beeldende erfgoedles over Vincent van Gogh waardoor de kunstwerken van de leerlingen, gedurende het schooljaar 22/23, een mooie centrale plaats in de school kunnen krijgen.

Klik hier voor de visualisatiekaart Visie op cultuureducatie Steenwijkerland.

Speerpunten 2022/2023

Komend schooljaar zijn de speerpunten als volgt:
Groep 1/2 Dans
Groep 3/4 Beeldend
Groep 5/6 Literatuur
Groep 7/8 Film/Audiovisueel
Om hier praktisch voldoende ruimte voor te bieden is ervoor gekozen om dit in de vorm van workshops aan te bieden.

Inspiratietrainingen leerkrachten

Leerkrachten kunnen via het Cultuurmenu kosteloos deelnemen aan inspiratietrainingen.
De Kunst van het verdwalen richt zich op het thema van de Kinderboekenweek 2022: Gi-Ga-Groen. Samen ga je aan de slag met de werkvormen om zo nieuwsgierigmakende lessen aan te bieden die van de leerlingen vraagt om samen te onderzoeken in plaats van imiteren en kopiëren.

Tijdens de workshop Jouw klas geeft tekens leer je de ontwikkelingsfasen te herkennen en daarop aan te sluiten met creatieve teken- en speldopdrachten om zo de leerlingen tekenderwijs met veel plezier en vol vertrouwen in de volgende fases te laten komen.

Voor meer informatie en inschrijven klik hier

Educatiemateriaal

Om de activiteiten inhoudelijk sterk neer te zetten is het in sommige gevallen van belang dat er passend educatiemateriaal ontwikkeld is. Indien dit aangeboden wordt is het van belang dat u als docent hier tijdig naar kijkt en dit met uw klas voor- en na behandeld. Dit komt de culturele ervaring ten goede van zowel leerling als leerkracht. Indien het educatiemateriaal al gemaakt is, dan kunt u deze meteen downloaden door op het icoontje ‘download hier de lesbrief’ te klikken bij de betreffende activiteit. Als het educatiemateriaal nog ontwikkeld moet worden, dan wordt dit later toegevoegd of u ontvangt het tijdig via de Cultuurcoach.

LET OP: U dient altijd voorafgaand aan iedere activiteit, even op de site én in uw mail te kijken wat de gevraagde voorbereiding is.

De Belangrijkste onderdelen

  • Onderzoek tijdig het educatiemateriaal;
  • Neem de activiteiten begin van het jaar al mee in de jaarplanning;
  • Bereid de klas voor op het bezoek en neem de gedragsregels door met elkaar.

Reacties of vragen?

We willen met deze digitale uitgave van het Cultuurmenu ervoor zorgen dat alle leerkrachten het programma binnen handbereik hebben en dat de informatie gemakkelijk gedeeld kan worden met anderen. Bij onduidelijkheden kunt u altijd terecht bij de Cultuurcoach via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wijzigingen voorbehouden

De informatie op de website wordt met zorg behandeld. Er kunnen tussentijds wijzigingen of fouten optreden. Wijzigingen en fouten op de website zijn dus voorbehouden.