Beeldende workshop 3D Illustratie

Discipline: beeldend
Vorm: workshop
Door: Renske Leeuw
Voor: groep 5 en 6
Duur: 90 minuten
Max. 30 leerlingen per workshop, met hulp van de docent
Locatie: eigen klaslokaal of handenarbeidlokaal

Kerndoelen
Sluit aan bij kerndoelen: 54 en 55

Materialen die de school levert:
Scharen, potloden en sterke lijm

Sluit aan bij de volgende kerndoelen
54 De leerlingen leren beelden te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om ermee te communiceren
55 De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren
Daarnaast werken ze ruimtelijk, met een voorgrond, achtergrond en veraf en dichtbij. Ze vertalen een gebeurtenis in beeld en drukken hiermee beweging uit.

Over de workshop

Als je een boek leest, zie je de gebeurtenissen uit het verhaal ook vóór je. Je vormt je een beeld van de hoofdpersoon, de omgeving, kleuren en vormen. Het verhaal speelt zich in beelden af in je hoofd. Daarbij gebeurt in ieder boek wel iets, waardoor alles verandert, een moment waarin de hoofdpersoon iets bijzonders meemaakt en alles op zijn kop staat.

Als je aan je lievelingsboek denkt, wat is dan de meest bijzondere gebeurtenis uit dat boek? Hoe ziet de voorgrond er uit en wat zie je op de achtergrond? Beweegt er iets of iemand?

Met papier, karton en oliepastel verbeelden de leerlingen in 3D een gebeurtenis uit een lievelingsboek, een voorleesboek of een boek van de Boekenweek. Ze tekenen de achtergrond met oliepastel en plaatsen de gebeurtenis met de getekende en uitgeknipte figuren op de voorgrond met behulp van papier, karton en lijm.

56W-3d1-speerpunt