Welkom op de website Cultuurmenu Steenwijkerland!

Inschrijving 2024

De werkgroep Cultuureducatie Steenwijkerland heeft voor het schooljaar 2024/2025 weer een Cultuurmenu samengesteld voor alle 32 basisscholen in Steenwijkerland. Een programma met inspirerende voorstellingen, workshops, erfgoed activiteiten, en leerzame en leuke uitstapjes naar lokale culturele instellingen. 

Inschrijven

De website is bedoeld voor de basisscholen in Steenwijkerland. Waar in de tekst ‘u’ staat worden dan ook de basisscholen in Steenwijkerland bedoeld. Inschrijven op de activiteiten voor het schooljaar 2024-2025 is mogelijk tot en met dinsdag 11 juni 2024. Hoe scholen dit kunnen doen staat onder de kop ‘inschrijven’.

Inhoudelijke opzet van het cultuurmenu

Om leerlingen in Steenwijkerland de mogelijkheid te bieden om vormen van cultuureducatie te laten ervaren, wordt er een afwisselend cultuurmenu aangeboden via alle basisscholen. De leerlingen komen in aanraking met activiteiten zoals dans, drama, muziek, beeldend, literatuur en media. Uw leerling heeft dus na 8 jaar alle facetten van culturele activiteiten gezien en beleefd. Naast de jaarlijkse afwisselende speerpunten worden er altijd diverse soorten theatervoorstellingen aangeboden en een erfgoed aanbod waarin de musea een mooie educatieve rol spelen. We vermelden graag dat bijna alle lokale musea een erfgoedproject aanbieden. Deze projecten kunnen goed gecombineerd worden met geschiedenis volgens de vensters in de Canon van Steenwijkerland, die in maart 2014 door de gemeente aan alle scholen in Steenwijkerland is aangeboden.

Klik hier voor de visualisatiekaart Visie op cultuureducatie Steenwijkerland.

Speerpunten 2024/2025

Komend schooljaar zijn de speerpunten als volgt:
Groep 1/2 Muziek
Groep 3/4 Beeldend
Groep 5/6 Literatuur
Groep 7/8 Media

Om hier praktisch voldoende ruimte voor te bieden is ervoor gekozen om dit in de vorm van workshops aan te bieden.

Inspiratietrainingen leerkrachten 
Percussie in de klas | Het VTS gesprek als startpunt

Leerkrachten kunnen via het Cultuurmenu kosteloos deelnemen aan inspiratietrainingen. In schooljaar 2024-2025 kunnen leerkrachten zich op muziekgebied laten inspireren bij de actieve inspiratiemiddag ‘Percussie in de klas’ van CultuurKlik.

Naast deze training bieden we de inspiratiemiddag ’Het VTS gesprek als startpunt’ aan. Tijdens deze workshop laat Inge Hobers aan de hand van veel doen je kennismaken met hoe je Visual Thinking Strategies kunt inzetten bij andere vakken. Beide trainingen zullen op twee verschillende plaatsen gegeven worden. Geef duidelijk aan bij het inschrijven naar welke locatie jouw voorkeur uit gaat. 

Educatiemateriaal

Om de activiteiten inhoudelijk sterk neer te zetten is het in sommige gevallen van belang dat er passend educatiemateriaal ontwikkeld is. Indien dit aangeboden wordt is het van belang dat u als docent hier tijdig naar kijkt en dit met uw klas voor- en na behandeld. Dit komt de culturele ervaring ten goede van zowel leerling als leerkracht. Indien het educatiemateriaal al gemaakt is, dan kunt u deze meteen downloaden door op het icoontje ‘download hier de lesbrief’ te klikken bij de betreffende activiteit. Als het educatiemateriaal nog ontwikkeld moet worden, dan wordt dit later toegevoegd of u ontvangt het tijdig via de Cultuurcoach.

LET OP: U dient altijd voorafgaand aan iedere activiteit, even op de site én in uw mail te kijken wat de gevraagde voorbereiding is.

De Belangrijkste onderdelen

  • Onderzoek tijdig het educatiemateriaal;
  • Neem de activiteiten begin van het jaar al mee in de jaarplanning;
  • Bereid de klas voor op het bezoek en neem de "gedragsregels" door met elkaar.

Reacties of vragen?

We willen met deze digitale uitgave van het Cultuurmenu ervoor zorgen dat alle leerkrachten het programma binnen handbereik hebben en dat de informatie gemakkelijk gedeeld kan worden met anderen. Bij onduidelijkheden kunt u altijd terecht bij de Cultuurcoach via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wijzigingen voorbehouden

De informatie op de website wordt met zorg behandeld. Er kunnen tussentijds wijzigingen of fouten optreden. Wijzigingen en fouten op de website zijn dus voorbehouden.