Cultuurcadeau Vrijheid.

thumbnail projectlogo cultuurcadeau vrijheid

Kunst van het Verdwalen 1

Razzia vierkant 5 2020 web

2021/2022

In het schooljaar 2021/2022 heeft Steenwijkerland zich verdiept in het thema Vrijheid, als een rijk en breed thema om met de leerlingen aan te werken.
Om jullie te inspireren en tools te geven dit thema uit te diepen hebben scholen van het Platform en de werkgroep Cultuureducatie Steenwijkerland het boek ‘De kunst van het verdwalen’ cadeau gekregen. En de bijbehorende inspiratietraining! Dit boek is een doe-denkboek voor leerkrachten (en de leerlingen) waarmee jullie samen kunnen ontdekken hoe je het gewone onderwijspad even kan verlaten.
Inmiddels hebben al veel leerkrachten één van de inspirerende trainingen gevolgd en werken ze vol enthousiasme met en uit het boek

Enkele reacties van leerkrachten na afloop van de training:
"Alleen jouw eigen nieuwsgierigheid kan de nieuwsgierigheid van kinderen aanwakkeren, en andersom"
"Actief aan de slag, volgende dag inzetbaar in de klas"
"Toegankelijk en betekenisvol" 
"Stof om over na te denken"
"Van levensbelang voor kids op elk gebied van hun zijn"
"Gewoon doen!"
"Van het gebaande pad af en de verbeelding aanzetten"
"Zeggingskracht"
"Creatieve proces op gang brengen"
"Dit is voor iedereen die denkt dat een kind dit niet nodig heeft…"

We hopen dat het boek een vaste plek in het onderwijsprogramma krijgt!

Naast deze training hebben veel leerkrachten de weg gevonden naar de inspirerende trainingen waaraan ze vanuit het Cultuurmenu kosteloos kunnen deelnemen.

In september 2021 zijn alle leerlingen van de groepen 7 en 8 in Steenwijkerland naar het theaterspektakel ‘Razzia’ geweest. Speciaal voor deze jongere doelgroep is de voorstelling bewerkt en geschikt gemaakt voor de jongere kijkers.

2022/2023

thumbnail projectlogo cultuurcadeau vrijheid

In het schooljaar 2022/2023 zijn we doorgegaan met het thema Vrijheid. Dit in de vorm van de ontwikkeling en tot standkoming van iets blijvends voor de scholen in Steenwijkerland: een website vol verhalen waarin Vrijheid in hele brede zin aan bod komt.

Daniëlle Schothorst, schrijver van de verhalen, en Gewout Esselink, illustrator, zijn maanden bezig geweest aan de invulling van deze website. Op 6 maart 2023 was het eindelijk zover: de lancering van de nieuwe website Vrijheidsteenwijkerland.nl. Een cadeautje voor de scholen waar we meer dan trots op zijn!

Klik hier om naar de website te gaan: www.vrijheidsteenwijkerland.nl