Herdenken en Traditie

Trompettist of Trommelslager in de klas

Discipline: (Immaterieel) Cultureel Erfgoed | Muziek
Vorm: Workshop
Door: CultuurKlik
Voor: groep 7 en 8
Duur: 60 minuten
Locatie: school, klaslokaal
Periode in te plannen Taptoe-signaal blazer: week voorafgaand aan de start meivakantie 2024
Periode in te plannen Trommelslager: vrij

Kerndoelen
Deze workshop sluit aan bij de kerndoelen Kunstzinnige Oriëntatie 54, 55 en 56

Leerdoelen
Herdenken: Uitleg over functie taptoe-signaal en trompet ervaren
Traditie: uitleg traditie Trommelslager en ervaren van de trom

Bij deze activiteit kun je een keus maken uit HERDENKEN of TRADITIE. Bij Herdenken komt er een Trompettist in de klas en bij Traditie een Trommelslager.

1. Herdenken

Traditiegetrouw wordt de twee minuten stilte bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei voorafgegaan door het taptoe-signaal: een korte melodie die wordt gespeeld op trompet of hoorn. Waarom wordt deze muziek gespeeld en wat betekent taptoe eigenlijk?

De trompettist speelt op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, in een filmpje wat gebruikt kan worden tijdens educatie over 4 en 5 mei lessen in de klas, het taptoe-signaal tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Een bijzondere mogelijkheid voor de scholen tot rechtstreekse interactie met één van de hoofdrolspelers tijdens deze Nationale herdenking.

Over de workshop Trompettist in de klas

In de workshop zal een professionele trompettist toelichting geven op het taptoe-signaal en de trompet introduceren als blaasinstrument van de familie van de koperblazers. Lukt het met een beetje oefenen jou ook om geluid uit de trompet te krijgen? Misschien speel jij later ook de taptoe!

Voorbereiding
Voorafgaand aan het bezoek van de trompettist in de klas, ontvangen de scholen een link met voorbereidend lesmateriaal. Deze voorbereiding bestaat uit het bekijken van een filmpje en een korte geschiedenisles.

2. Traditie

De trommelslager ging vroeger o.a. op zondagochtend door de straten en liet tromgeroffel horen. De mensen wisten zo dat de kerkdienst zou beginnen.

De traditie staat op de landelijke lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Joran, de Trommelslager, komt in zijn mooiste pak het verhaal vertellen van de Trommelslager en drumt met de leerlingen.

Over de workshop Trommelslager in de klas

Deze workshop is opgezet uit een gedeelte geschiedenisles en een gedeelte basistrommelritmes. De perfecte combinatie tussen geschiedenis en muziek. Niet alleen heel erg educatief over deze prachtige traditie en de geschiedenis van, maar ook nog eens muzikaal. Leren & Doen!

78E herdenken2

78E herdenken2

.