Workshop Alice in Wonderland*

Vorm: workshop
Door: UKIYO/Uit de Kunst
Voor: groep 3 t/m 6
Duur: 2 uur
Max. aantal leerlingen per workshop: 30
Voorbereidingen: geen
Planning: een week voor ze de voorstelling kijken
Beschikbaarheid: november, februari t/m mei (voorkeur voor november en februari)

Kerndoelen
Sluit aan bij kerndoelen: 54 en 55

Benodigdheden in de klas:
Een ruimte/lokaal dat helemaal verduisterd kan worden;
ruimte voor de kinderen om in groepjes te oefenen;
pen en papier

eenmalige aanschaf:
- 30 witte t-shirts voor projecties (€ 30-50)
Als kinderen witte t-shirts aanhebben zie je de projectie ook op hun lichaam, daar kunnen ze mee spelen. Uiteraard kunnen de shirts voor iedere klas gebruikt worden na een wasbeurt.
- 10 sheets projector (€25)
Extra sheet zijn nodig om de kinderen wat zorgelozer met ons decor te kunnen laten spelen. De ervaring leert dat ze vlekken en beschadigingen aan de sheets maken en dat er af en toe iets verdwijnt als ze er mee 'spelen'. Dus willen we een extra setje om dit te waarborgen.

Over de workshop

Wordt gegeven door twee docenten (acteurs uit de voorstelling)
In deze workshop nemen we kinderen mee in het beeld op het toneel. Alice in Verwonderland is een beeldende muziektheatervoorstelling waarin we haar wondere fantasiewereld maken met een overheadprojector. Op de projector leggen we plastic sheets met mooie tekeningen die de decors van de voorstelling vormen, met rekwisieten zoals kleine flesjes, sleutels, vissen en koekjes, en met personages zoals de muis en de jazzycat.

Als eerste zien de kinderen een korte scène uit de voorstelling, gespeeld door twee van de acteurs. Daarna vertellen we iets over de voorstelling en laten we zien hoe de projector werkt. Hoe maak je een eigen wereld op het toneel? En hoe helpen de tekeningen daarbij? We leren hen dat je personages kan ontwikkelen en verhalen kan vertellen op het toneel.

Aan de hand van korte theateropdrachten laten we de kinderen spelen, en ze leren te voelen hoe het is om ‘in de tekeningen’ te staan. Er moet gezorgd worden voor een aantal grote witte T-shirts, zodat de tekeningen ook écht op de kinderen worden geprojecteerd, net als in onze voorstelling!

Ten slotte delen we de klas op in kleinere groepjes. Elke groepje maakt zelf een kort verhaaltje, dat ze kunnen spelen in een van de projecties/achtergronden naar keuze. Ze leren hierbij natuurlijk ook om de overheadprojector te bedienen. De twee acteurs/docenten begeleiden de groepjes en geven tips en feedback.

Uiteindelijk presenteert elk groepje z’n scène aan de rest van de klas.

*Deze workshop is passend bij de voorstelling Alice in Verwonderland.

36W-Alice1-speerpunt

36W-Alice2

36W-Alice3