Aan de andere kant van de schutting

Een beeldende voorstelling met poppen, papier, strips en video. Een visuele wereld vol knotsgekke en over-de-top vooroordelen die eens van een andere kant bekeken mogen worden.  
TG Winterberg

Discipline: poppen- en beeldend theater
Vorm: voorstelling
Voor: groep 3 en 4
Duur: 50 minuten
Locatie: Eleqtheaterzaal De Meenthe STEENWIJK
Data:
- maandag 21 november 2022 om 13.00 uur
- dinsdag 22 november 2022 om 10.30 uur

Thema
Diversiteit/Inclusiviteit | Fantasie/verbeelding | Filosofie | Identiteit | Vooroordelen | Stereotype | Angst voor het onbekende | Video | Strip | Poppen

Kerndoelen
Deze voorstelling sluit aan bij de kerndoelen 37, 38, 47, 54 en 55

Educatie
Bij de voorstelling hoort een tweeledig lesplan, deze wordt vooraf via de mail naar de scholen gestuurd. Een onderdeel bestaat uit beeldende theater- en knutselopdrachten, over objecten die iets anders kunnen zijn dan je in eerste instantie denkt. Daarnaast is er een filosofische lesbrief over vooroordelen en angst voor het onbekende. Hiermee onderzoeken de kinderen wat vooroordelen zijn en of deze wel kloppen met de werkelijkheid. 

Over de voorstelling

Ik zie, ik zie, wat ik denk te zien en het is… 
De Rietstraat, een doorsnee-straat in een nóg doorgesnedere wijk. Je weet wel, zo één met huizen waarbij de achtertuintjes keurig zijn gescheiden door schuttingen en hoge heggen. In die schuttingen zitten gaatjes waardoor de families elkaar stiekem begluren. Telkens zien, horen en ruiken ze een klein stukje van het leven van hun buur. Praten doen ze niet met elkaar, want ze denken wel zeker te weten hoe gevaarlijk, gek en vreemd de buren zijn. Ze hebben het toch zelf gezien!  De buren zijn monsters, kinderdieven, bestaan uit suiker. Tenminste, dat (be)denken ze. 

Maar in de Rietstraat woont sinds een dag ook Bir Kaşif. Zij is zes jaar en heel nieuwsgierig.  Ze fietst onbevangen rond, komt in elke tuin, klimt over schuttingen en kruipt als een poes onder heggen door. Ze gaat bij iedereen op bezoek, drinkt overal thee en limonade en snapt niets van wat de buren beweren over de buren. Wanneer haar duidelijk wordt hoe de vork aan de steel zit, doet Bir zelf ook nog een duit in het zakje.

Tijd om het eens van de andere kant te bekijken … 

De tekst is van kinderboekenschrijver Mark Haayema, bij de voorstelling verschijnt een gelijknamig prentenboek. 

34T Aan de andere kant 4

34T Aan de andere kant 4

34T Aan de andere kant 4

34T Aan de andere kant 4