Endrik Maat van Giethoorn
't Olde Maat Uus Giethoorn
Discipline: CULTUREEL ERFGOED
Vorm: speurtocht door het museum, voorafgegaan door een fotopresentatie over het leven en werken in Giethoorn en de Kop van Overijssel
Door: Museumboerderij ’t Olde Maat Uus in Giethoorn
Voor: groep 5 en 6
Duur: 90 minuten
Ontvangst: 09.15-09.30 uur, einde 11.00 uur
Max. aantal leerlingen: 30 - Bij bezoek museum 1 volwassen begeleider op circa 6 leerlingen
Locatie: Museumboerderij ‘t Olde Maat Uus in Giethoorn
Periode in te plannen: maand oktober/november 2025 - februari/maart en april 2026
Overige: het museum maakt rechtstreeks met de school een afspraak voor het bezoek
Thema
Oriëntatie op je eigen leefomgeving, nu en vroeger
Kerndoelen
Sluit aan bij de kerndoelen: 51, 53 en 56
Vakken
Sluit aan bij: geschiedenis, aardrijkskunde, Cultuurhistorie, literatuur en film
Over het museumbezoek
Er bestaan veel verhalen over het leven in Giethoorn. Toen de zomers altijd zonnig en de winters echt koud waren. Voorbije tijden in een landschap dat nog steeds bestaat uit riet en water. Dit is het decor van de avonturen van Endrik. Hij blaast het stof van de geschiedenis en laat het verleden spetteren. Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus is in 2017 geheel gerenoveerd en uitgebreid met een grote presentatie/museum ruimte. Alleen de ouderwetse voorkamer en de keuken heeft dezelfde inrichting behouden.
In de nieuwe presentatieruimte, Hendrik Maatzaal, wordt op een groot scherm foto's vertoond waarbij uitleg wordt gegeven. Deze foto's gaan over het ontstaan van de Kop van Overijssel, te beginnen bij de ijstijd, en met name Giethoorn. De betekenis vroeger van de oude kustplaatsjes in Steenwijkerland en de stormen met de dijkdoorbraken en overstromingen die er plaats vonden komen ook zeker aan de orde.
De vervening en de beroepen die hier werden uitgeoefend worden in beeld gebracht. Hierbij waren de boten, ‘het gevaer’, de essentiële vervoermiddelen.
Na de presentatie wordt er een korte pauze gehouden en krijgen de leerlingen drinken en de volwassenen een kopje koffie.
Hierna krijgen de leerlingen in kleine groepjes een rondleiding door het museum en bij droog weer gaan we ook bekijken wat er op het buitenerf is te beleven. Daarbij worden de vier boten die bij het museum liggen zeker niet overgeslagen. Tevens worden er verschillende oude handwerktuigen gedemonstreerd en verschillende gebruiksvoorwerpen bekeken.
Voorafgaande aan het bezoek ontvangt de leerkracht het programma met een routebeschrijving.
Bij vertrek krijgen de kinderen een kleine attentie ter herinnering aan hun museumbezoek.