De kleurige landschappen
van Vincent van Gogh

‘De nacht is vaak levendiger en kleurrijker dan de dag’

Discipline: Cultureel Erfgoed/beeldend
Vorm: workshop
Door: CultuurKlik
Voor: groep 7 en 8
Duur: 90 minuten
Locatie: op school, klaslokaal
Max. aantal inschrijvingen: 15 groepen

Thema
Vincent van Gogh | Schilderijen | Kijken & Observeren | Kleuren | Tekenen

Kerndoelen
Deze workshop sluit aan bij de kerndoelen 54, 55 en 56 Kunstzinnige Oriëntatie

Over Vincent van Gogh

Wie aan Vincent van Gogh (1853) denkt , denkt aan kleurige schilderijen, streepjes, Zonnebloemen, De Aardappeleters, de slaapkamer van Vincent of misschien wel aan Frankrijk. Maar wist je dat Vincent van Gogh 140 jaar geleden in Drenthe verbleef? De provincie die ten zuiden aan de provincie Overijssel grenst. Op 11 september 1883 komt Vincent van Gogh, die later zou uitgroeien tot een van de meest gekende en geliefde kunstenaars ter wereld, per trein aan in Hoogeveen. Op 5 december van datzelfde jaar verlaat hij Drenthe weer. In 2023, 140 jaar later na zijn vertrek uit Drenthe en 170 jaar na zijn geboorte, wordt vanuit de provincie Drenthe, via allerlei activiteiten, breed aandacht geschonken aan dit verblijf van Vincent van Gogh. Het is voor Drenthe van bijzondere culturele en historische waarde. Daarom is 2023 in Drenthe het ‘Vincent van Goghjaar’.
Dit gaat vast en zeker niet ongemerkt, daarom omarmen we Van Gogh in de Kop van Overijssel.

Over de workshop

Vincent van Gogh schreef ooit in een van zijn brieven aan zijn broer Theo: ‘De nacht is vaak levendiger en kleurrijker dan de dag’. Bij het schilderij van de sterrennacht kun je goed zien wat hij daarmee bedoelt. We bekijken dit schilderij en ook enkele andere landschappen waarin je zijn schilderstijl goed kunt herkennen.

Omdat kinderen in de bovenbouw vaak een sterke interesse hebben voor tekenen en dat het ‘echt’ lijkt, gaan we in deze les werken met aquarelpotloden. Hiermee kun je op een mooie verfijnde manier de kleurige effecten krijgen die we gezien hebben bij Vincent van Gogh.

12E Vincent1

78E vanGogh2