Kinderen van Tromp Meesters:
rijkelui én armelui in een dag!

Discipline: Cultureel Erfgoed en theater
Vorm: museumbezoek en theaterworkshop
Door: Stichting Hendrick de Keyser Steenwijk en Scala Centrum voor de Kunsten
Voor: groep 7 en 8
Duur: 90 minuten
Locatie: Villa Rams Woerthe Steenwijk
Max. aantal groepen: 10 groepen per periode
Begeleiding vanuit school: 2 begeleiders
In te plannen periode: september tot en met december 2022 en maart tot en met juni 2023

Thema
Woongeschiedenis, rijk en arm, terug in de tijd rond 1900

Kerndoelen
Deze gezamenlijke activiteit sluit aan bij de kerndoelen 51, 52, 54, 55 en 56

Over het bezoek

Villa Rams Woerthe en de familie Tromp Meesters
In het jaar 1900 wordt de Villa Rams Woerthe gebouwd voor de extreem rijke Houthandelaar Tromp Meesters en zijn familie. In die tijd was Steenwijk zeer welvarend. Kijk maar naar alle prachtige huizen die er in Steenwijk zijn gebouwd in die tijd. Toch steekt er één met kop en schouders boven uit. Villa Rams Woerthe is de grootste, de mooiste en de best bewaarde van allemaal.

Ben jij een kind van Tromp Meesters?
De kinderen Tromp Meesters waren erg rijk. Maar in Steenwijk waren ook kinderen die erg arm waren. De familie Tromp Meesters heeft heel veel gedaan om ook mensen die het minder goed hadden te helpen. Dat deden ze o.a. door betere scholing mogelijk te maken in Steenwijk.
De naam Tromp Meesters kom je nog tegen in Steenwijk. Denk maar aan de naam van de Rijks Scholen Gemeenschap Tromp Meesters en de J.H. Tromp Meesters straat.
Tijdens het bezoek aan Rams Woerthe ervaren de leerlingen hoe het was om kind van een arm of rijk gezin te zijn rond 1900. Dat leren ze niet uit een boekje of door een lezing van een historicus maar door hun eigen zintuigen in te zetten: te voelen, te ruiken, te doén en even een ander te zijn. De groep wordt in tweeën verdeeld: de ene groep bezoekt het museum terwijl de andere groep start met de theaterworkshop. Na 45 minuten wisselen de groepen.

Over het museumhuis

Het Museumhuis Rams Woerthe is zo ingericht dat het lijkt alsof de familie zo de kamer kan binnenkomen. De kinderen leren er hoe het was om rond 1900 in een rijk gezin op te groeien, hoe het was om in Villa Rams Woerthe te wonen. Het bijzondere is dat ze de meubels mogen aanraken en gebruiken. Natuurlijk moeten ze voorzichtig zijn met de oude, antieke spullen maar in het Museumhuis geen bordjes “niet aanraken” of afzettingen waar je achter moet blijven staan. Zo kunnen ze de sfeer van toen echt beleven.

Met een audiotour en een opdrachtenboekje gaan de leerlingen in groepjes door het hele huis. In de keuken gaan de leerlingen daarnaast ‘kniepertjes’ bakken. Onder het genot van een glaasje ranja kunnen ze daarna proeven hoe hun eigen baksel smaakt!

Over de theaterworkshop

  • Wie waren de bewoners van Rams Woerthe?
  • Hoe zagen ze eruit?
  • Wat deden ze?
  • Konden de kinderen buiten spelen en sporten?
  • Was er muziek en werd er gedanst?
  • Het klasse verschil, rijk of arm?

In de theaterworkshop maken we een ontdekkingsreis door het leven van de familie Tromp Meesters en hun personeel. Door middel van muziek, dans en spel gaan we beleven hoe het was in die tijd. Het gevoel ervaren wat het is om arm of rijk te zijn, echt terug in de tijd! We maken verschillende tableau vivants alsof we het leven van de familie in een foto vereeuwigen, in de stijl rond 1900. Deftige (rijke) of arme attributen maken de foto compleet. Weet jij wat een korset is? Of een schortje?

78E familieTM4 foto Arjan Bronkhorst

78E familieTM4 foto Arjan Bronkhorst

78E familieTM4 foto Arjan Bronkhorst

78E familieTM4 foto Arjan Bronkhorst

Fotograaf: Arjan Bronkhorst