Reis mee door de tijd: van charter tot whatsapp

Gemeentearchief Steenwijk

Discipline: Erfgoed
Vorm: presentatie, rondleiding door het archiefdepot, schrijven van eigen charter met kroontjespen
Door: Gemeentearchief Steenwijkerland
Voor: groep 5 en 6
Duur: 90 minuten
Max. aantal leerlingen: 30 – minimaal 2 volwassenen noodzakelijk als begeleiding. Voor het depotbezoek wordt de groep opgesplitst in twee groepen
Max aantal inschrijvingen: 12 groepen
Locatie: Gemeentehuis Steenwijk
Overige: het museum maakt rechtstreeks met de school een afspraak voor het bezoek
Bijzonderheden: er wordt met zwarte ecoline gewerkt. Laat de kinderen i.v.m. hun kleding daar rekening mee houden

Kerndoelen
Deze workshop sluit aan bij de kerndoelen 51, 52, 53 en 56

Vakken
Wereldoriëntatie en Geschiedenis

Over het archiefbezoek

In het gemeentearchief Steenwijkerland ligt een schat aan oude archiefstukken. Het oudste stuk komt uit 1354! Al deze archiefstukken vertellen ons veel over vroeger. Hoe leefden de mensen vroeger? Hoe kwamen zij aan het nieuws? En hoe communiceerden zij? Het journaal kijken op de televisie of snel een whatsappje sturen op je telefoon kon natuurlijk niet!

Het bezoek begint met een korte presentatie waarin de leerlingen kennismaken met verschillende communicatiemiddelen die door de eeuwen heen werden gebruikt. Daarna nemen de kinderen een kijkje in het archiefdepot. De kinderen ontdekken dat er in het archief veel bijzondere informatie ligt. Al dat papier vertelt ons iets over vroeger. 500 jaar geleden kon namelijk niet iedereen lezen of schrijven. Alleen belangrijke mensen konden dat. zij schreven belangrijke brieven, die noemen we nu een charter.

De workshop wordt afgesloten met het schrijven van een eigen charter. De leerlingen schrijven deze charter met een kroontjespen of ganzenveer.

56E reis2

56E reis2