Riet & water

Discipline: erfgoed en beeldend
Vorm: workshop
Door: Renske Leeuw
Voor: groep 3 en 4
Duur: 90 minuten
Locatie: op school, klaslokaal of handenarbeidlokaal
Max. 30 leerlingen per workshop, met hulp van docent
Materialen die de school levert: scharen, grijze potloden en plakkaatverf.

Thema
Doordat vroeger de turf afgegraven is, zijn meren ontstaan. Nu kun met een bootje het water op en bekijken welke planten en dieren er allemaal leven op het water en in het riet

Kerndoelen
Sluit aan bij kerndoelen 56, 54 en 55

Over de workshop

Het gebied Weerribben en Wieden was vroeger een veengebied, waar het veen afgegraven is om turf van te maken. Turf bestaat uit plantenresten en werd gedroogd gebruikt als brandstof in de kachel. Toen er overstromingen kwamen is het land deels ondergelopen en ontstond het landschap zoals we dat nu kennen. De meren of wieden en de weerribben met veel water en smalle stroken grond daartussen. Door het water groeide er ook veel riet, wat gebruikt wordt als dakbedekking.
Nu gebruiken we andere brandstoffen, zoals olie en gas.

Stel je vaart in een bootje in de Wieden of Weerribben en je kunt helemaal om je heen kijken, ver weg, maar ook dichtbij. Wat zie je allemaal? Tussen het riet zie je bloemen, vogels, eenden en een rietsnijder. In de verte misschien een dorp of een watermolen, maar ook vissers in een boot of fuiken in het water. De kinderen schilderen het water en het riet en alles wat daar leeft.

34E-Beulake1

34E-Beulake1

34E-Beulake1