Bewonderen als Vincent van Gogh

‘Bewonder, zoveel als je kan. De meeste mensen bewonderen niet genoeg ’

Discipline: Cultureel erfgoed/beeldend
Vorm: workshop
Door: CultuurKlik
Voor: groep 3 en 4
Duur: 90 minuten
Locatie: op school, klaslokaal
Begeleiding:
Max. aantal inschrijvingen: 15 groepen

Thema
Vincent van Gogh | Schilderijen | Bewonderen | Stillevens

Kerndoelen
Deze workshop sluit aan bij de kerndoelen 54, 55 en 56 Kunstzinnige Oriëntatie

Over Vincent van Gogh

Wie aan Vincent van Gogh (1853) denkt , denkt aan kleurige schilderijen, streepjes, Zonnebloemen, De Aardappeleters, de slaapkamer van Vincent of misschien wel aan Frankrijk. Maar wist je dat Vincent van Gogh 140 jaar geleden in Drenthe verbleef? De provincie die ten zuiden aan de provincie Overijssel grenst. Op 11 september 1883 komt Vincent van Gogh, die later zou uitgroeien tot een van de meest gekende en geliefde kunstenaars ter wereld, per trein aan in Hoogeveen. Op 5 december van datzelfde jaar verlaat hij Drenthe weer. In 2023, 140 jaar later na zijn vertrek uit Drenthe en 170 jaar na zijn geboorte, wordt vanuit de provincie Drenthe, via allerlei activiteiten, breed aandacht geschonken aan dit verblijf van Vincent van Gogh. Het is voor Drenthe van bijzondere culturele en historische waarde. Daarom is 2023 in Drenthe het ‘Vincent van Goghjaar’.

Dit gaat vast en zeker niet ongemerkt, daarom omarmen we Van Gogh in de Kop van Overijssel.

Over de workshop

Vincent van Gogh tekende in zijn leven veel stillevens. Hij zei eens: ‘"Bewonderen, zo veel als je kan. De meeste mensen bewonderen niet genoeg. ” Hij bewonderde veel alledaagse voorwerpen en tekende deze. Zo tekende hij bijvoorbeeld schoenen, uien, vogelnesten…..

In deze workshop bekijken we eerst een aantal van deze tekeningen en daarna gaan we net als van Gogh ‘bewonderen’. We kijken heel goed naar de voorwerpen die we tekenen en experimenteren met verschillende tekenmaterialen. Zo ontstaat een heus stilleven.

In elk kind schuilt vandaag een kleine van Gogh!

12E Vincent1

34E Vincent