Schrijver in de klas

Ontdek alles over het maken van een boek met schrijver Jozua Douglas of Mylo Freeman

Discipline: taal en literatuur
Vorm: schrijversbezoek in de klas
Door: Bibliotheek Kop van Overijssel
Voor: groep 3 en 4
Duur: 60 minuten
Locatie: op school, klaslokaal

Thema
Alles over het maken van een boek

Kerndoelen
Nederlands 1, 2 en 9

Over het schrijversbezoek
Er komt een echte kinderboekenschrijver bij jullie in de klas die jullie alles vertelt over het schrijven (en illustreren) van kinderboeken. Jullie kunnen al jullie vragen stellen en leren alles over het maken van boeken.

De scholen kunnen dit jaar kiezen uit twee vooraf geselecteerde auteurs: Jozua Douglas en Mylo Freeman.

Jozua Douglas
Jozua Douglas debuteerde in 2009 met het kinderboek De Kusjeskrokodil. Sindsdien schreef hij meer dan dertig kinderboeken, waaronder de bekende zesdelige Costa Banana-serie, Pech onderweg. Over barre tochten en rampzalige reisjes met Tosca Menten (2019) en Prutsers en pechvogels. Over historische missers met Tosca Menten (2020).

Met De verschrikkelijke badmeester (2012) won Douglas de Hotze de Roosprijs en met De gruwelijke generaal (2015) en De ongelooflijke Ravi Ravioli (2016) de Pluim van de Nederlandse Kinderjury. Voor de kinderboekenweek 2021 maakt Jozua Douglas een programma over beroepen (het thema van dit jaar). Op zijn website lees je meer over wat een schrijversbezoek van Jozua Douglas inhoudt: https://www.jozuadouglas.com/nieuws/schrijver-op-school/

Mylo Freeman
Mylo Freeman begon haar carrière als kinderboekenschrijfster en -illustratrice na de geboorte van haar zoon David in 1994. Ze maakte sindsdien meer dan 60 prentenboeken voor (jonge) kinderen.  

In 1998 kreeg ze de Kiekeboekprijs voor haar prentenboek Potje! Dit boekje verscheen ook in het buitenland, onder meer in de VS. Ook maakte ze maar liefst zestien boeken over het donkere prinsesje Arabella.

Met haar boeken vult Freeman (zelf van Nederlands/Afrikaanse afkomst) een hoognodige niche in kinderboekenland: prentenboeken met meer diversiteit. Een mooi voorbeeld hiervan is Tweeling!, het prentenboek dat ze speciaal maakte voor de Kinderboekenweek 2020. Freeman geeft naast lezingen ook workshops en muzikale voorstellingen rond haar prentenboeken.

3 4 Schrijver in de klas Jozua Douglas

3 4 Schrijver in de klas Mylo Freeman