Vincent van Gogh route

'Ik droom van schilderen en dan schilder ik mijn droom'

Discipline: Cultureel erfgoed/beeldend
Vorm: workshop
Door: CultuurKlik
Voor: groep 1 en 2
Duur: 90 minuten
Locatie: op school, in speellokaal of buiten (in overleg)
Begeleiding: Voor deze route is begeleiding vanuit school noodzakelijk - 1 volwassene op 6 leerlingen. De route wordt in kleine groepjes gedaan.
Max. aantal inschrijvingen: 15 groepen

Thema
Vincent van Gogh | Schilderijen | Ontdekken

Kerndoelen
Deze workshop sluit aan bij de kerndoelen 54, 55 en 56 Kunstzinnige Oriëntatie

Over Vincent van Gogh

Wie aan Vincent van Gogh (1853) denkt , denkt aan kleurige schilderijen, streepjes, Zonnebloemen, De Aardappeleters, de slaapkamer van Vincent of misschien wel aan Frankrijk. Maar wist je dat Vincent van Gogh 140 jaar geleden in Drenthe verbleef? De provincie die ten zuiden aan de provincie Overijssel grenst. Op 11 september 1883 komt Vincent van Gogh, die later zou uitgroeien tot een van de meest gekende en geliefde kunstenaars ter wereld, per trein aan in Hoogeveen. Op 5 december van datzelfde jaar verlaat hij Drenthe weer.

In 2023, 140 jaar later na zijn vertrek uit Drenthe en 170 jaar na zijn geboorte, wordt vanuit de provincie Drenthe, via allerlei activiteiten, breed aandacht geschonken aan dit verblijf van Vincent van Gogh. Het is voor Drenthe van bijzondere culturele en historische waarde. Daarom is 2023 in Drenthe het ‘Vincent van Goghjaar’.

Dit gaat vast en zeker niet ongemerkt, daarom omarmen we Van Gogh in de Kop van Overijssel.

Over de workshop

Deze actieve route voert de kinderen langs verschillende beroemde werken van Vincent van Gogh. De kinderen ontmoeten van Gogh, nemen een kijkje bij de aardappeleters, bewonderen de zonnebloemen en gaan nog veel meer beleven! We kijken, vertellen, verwonderen….

Door allerlei creatieve opdrachten die in de route verwerkt zitten, maken de kinderen gedurende de wandeling hun eigen ‘van Gogh’ kunstwerk.

12E Vincent2

12E Vincent2