De verhalen van de Grote kerk van Steenwijk

Installatie bouwen

Discipline: Cultureel Erfgoed en beeldend
Vorm: bezoek aan de Grote Kerk en workshop
Door: Stichting Grote Kerk Steenwijk en CultuurKlik
Docent: Corina Broers
Voor: Groep 7 en 8
Duur: 90 minuten
Locatie: Grote Kerk Steenwijk, Kerkstraat 16, Steenwijk
Begeleiding vanuit school: 2 begeleiders (fototoestel meenemen)
Periode: september 2022 t/m juni 2023

Thema
Kerk | Erfgoed | Verhalen | Verbeelden

Kerndoelen
Sluit aan bij Oriëntatie op jezelf en de wereld 51 en 52 | Kunstzinnige Oriëntatie 54, 55 en 56

Over de Grote Kerk

Van verre zie je de toren van de Grote of Sint Clemenskerk van Steenwijk al tegemoet. Die toren en de kerk zelf zijn niet altijd zo immens groot geweest. Omstreeks 900 werd in Steenwijk een kleine houten kerk gebouwd. Daarna werd er een kerk van steen gebouwd en ‘groeide’ het gebouw in de loop der jaren. Het oudste deel van de kerk van nu bestaat uit het in 1409 gebouwde koor.
In 1558 viel door een zware storm de torenspits bovenop de kerk. Het hele dak was daarbij ingestort. Zo kwam er een nieuwe toren en een nieuw dak. En ook pas geleden is er weer gebouwd en verbouwd.

In en om het gebouw heeft zich veel afgespeeld. De kerk was lange tijd het hart van Steenwijk. Mensen vonden er betekenis, verbinding, vreugde, verdriet, troost en liefde. Bijna alle inwoners van Steenwijkerland hebben wel een herinnering aan de kerk of kunnen een verhaal vertellen over de Grote kerk. Sommige eeuwenoude verhalen zijn nog steeds zichtbaar, voelbaar en hoorbaar in het gebouw, mits … je goed kijkt en luistert.

Over het bezoek

De kinderen gaan in groepjes van vier of vijf met behulp van detailfoto’s op zoek naar plekken in de kerk. Ze ervaren de enorme ruimte, onderzoeken stukjes van het gebouw, tekenen en reconstrueren enkele verhalen. Ook filosoferen ze over het gebruik, schoonheid en de waarde van het monument nu en in de toekomst.

Over de workshop ‘Installatie bouwen’

Onder leiding van beeldend docent Corina Broers maken de kinderen een werkstuk van papier. De werkstukken vormen een bijdrage aan een installatie in de kerk. Het kunstwerk groeit naarmate er meer groepen kinderen meedoen aan dit onderwijsprogramma en blijft een tijd tentoongesteld in de kerk.

78E Grote Kerk3

78E Grote Kerk3

78E Grote Kerk3

Foto’s: Teresa Jonkman