Kijk mij eens

Discipline: erfgoed/beeldend
Vorm: workshop
Door: Scala Centrum voor de Kunsten
Voor: groep 1 en 2
Duur: 90 minuten
Locatie: op school, klaslokaal of handvaardigheidslokaal
Max. aantal inschrijvingen: 15 groepen

Het kunstproject Kijk mij eens, bestaat uit een voorbereidende les en een workshop. Voor de voorbereidende les wordt gebruik gemaakt van de leskist waar de docent een lesbrief bij krijgt. De workshop wordt gegeven door een beeldende docent van Scala.

Voorbereidende les
In de voorbereidende les worden reproducties van portretten uit de kunst bekeken en besproken. Wat hierbij aan bod komt zijn vormen, de uitdrukking en de omgeving van een portret. Ook de manier waarop een schilderij gemaakt is voegt iets toe. Een schilderij heeft iets te vertellen, het laat iets zien over de persoon die er op staat. Daarnaast is er een suggestie voor een verwerking waarbij een Picasso portret wordt gebruikt.

Leerdoelen:

  • Verband leggen tussen kunst bekijken en zelf iets maken; net als de kunstenaar een portret maken dat lijkt op een soort ‘slordige puzzel’.
  • Uit losse vormen een voorstelling maken.
  • Letten op de vorm en doel van gebruik; welke vormen zijn geschikt voor haar, ogen, een neus, een snor, een strik, een kroon..., er wordt een beroep gedaan op de fantasie van kinderen.

Over de workshop
In de workshop maak je een tekening van jezelf als kunstenaar. De kinderen onderzoeken het gezicht en proberen veel details in hun tekening te verwerken. Ze maken er een echt kunstwerk van door ook veel fantasie te gebruiken voor een mooie kleurige achtergrond.

Belangrijkst beeldaspecten
Kleurvlakken en lijn, achtergrond en onderwerp.

Leerdoelen:

  • Schilderen zonder voorstelling; alle aandacht voor het schilderen en de kleuren
  • Vorm aan brengen; door lijnen te stempelen kleurvlakken isoleren
  • Portretten maken vanuit het grote gebaar, met stevige lijnen en vormen.

1 2 Kijk mij eens 1 erfgoed 

1 2 Kijk mij eens 2 erfgoed

1 2 Kijk mij eens 3 erfgoed

1 2 Kijk mij eens 4 erfgoed