RAZZIA 

VAN DE MAKERS VAN STORM OVER BEULAEKE

Theaterspektakel
Na Storm over Beulaeke en het Mysterie Wardenier is Razzia de derde grote productie van De Meenthe Externe Producties. Het productiehuis van Rabo Theater De Meenthe dat succesvol geschiedkundige verhalen en theater met elkaar verbindt. Razzia is een bijzondere theatervoorstelling over de oorlog waarin ook cinema, beeldende kunst en literatuur verweven zit. Het is gemaakt in het kader van 75 jaar Vrijheid en vooral een eerbetoon aan verzetsheld Harmen Visser en geeft een beeld dat goed en kwaad dicht bij elkaar lag in Vollenhove en omgeving. De voorstelling is opgevoerd in september 2020 buiten op locatie, in Vollenhove.

Cultuurcadeau leerkrachten en leerlingen groep 7/8
Speciaal voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 in Steenwijkerland is de voorstelling bewerkt en geschikt gemaakt voor de jongere kijkers. Dit spektakel wordt aangeboden als extra voorstelling, je hoeft je hiervoor niet via het Cultuurmenu in te schrijven. Alle groepen 7/8 worden ingepland. De planning komt via de mail. 

Een stukje geschiedenis
Vrijdagochtend 17 november 1944. Landgoed De Oldenhof nabij Vollenhove. Onder leiding van de gevreesde SS- en Polizeiführer Hanns Albin Rauter, trekken vierduizend Duitse soldaten de Noordoostpolder in. Tweeduizend polderwerkers worden opgepakt en op transport gezet naar Duitsland. In Razzia volgen we het spoor van koerierster Meike van Dalen en politieagent- en verzetsman Harmen Visser. Beiden maken deel uit van verzetsgroep ‘Ome Willem’. In een gedramatiseerde vertelling maken we kennis met landwachter van Gelder, z’n zoon Ebben en twee ondergedoken studenten. Meikes vader wordt opgepakt en afgevoerd naar Duitsland. Hij keert niet terug. Het voedt de immense haat van Meike ten opzichte van Rauter. Het leidt tot de aanslag op Rauter bij Woeste Hoeve, en het doodschieten van honderden vaderlanders, waaronder de Sluzigers Slurink en de Goede. Tijdens de bevrijding van Vollenhove, komt het verhaal tot een dramatische ontknoping. 

Razzia is geen letterlijke weergave van geschiedkundige feiten, maar een gedramatiseerd verhaal dat recht wil doen aan het offer dat door velen is gebracht om onze vrijheid te bevechten en borgen. 
Razzia maakt gebruik van verschillende disciplines om het verhaal over het voetlicht te brengen. Naast theater, maakt de voorstelling gebruik van cinema en graphic design. En dat allemaal ingevuld door lokaal- en regionaal talent ondersteund door vak professionals uit het theater, beeldende kunst, literatuur en Film. 

Wanneer
Razzia gaat voor de leerlingen van groep 7 en 8 spelen op woensdag 15, donderdag 16 en vrijdag 17 september 2021 in de Eleqtheaterzaal De Meenthe in Steenwijk.

 

Razzia vierkant 5 2020 web