Let op! De trainingen van januari en februari 2022 zijn i.v.m. corona geannuleerd. De training is verplaatst en gaat plaatsvinden op woensdagmiddag 20 april 2022 in Vestzaktheater De Meenthe Steenwijk van 15.00-18.00 uur. 

Meld je hier aan voor de inspiratietraining

Aanmelden kan tot 10 april 2022. Deelname is gratis! 

Inspiratietraining ‘Verdwalen in Vrijheid’

In het schooljaar 2021/2022 verdiept Steenwijkerland zich in het thema Vrijheid, als een rijk en breed thema om met de leerlingen aan te werken.

Cadeautje

Om jullie te inspireren en tools te geven dit thema uit te diepen krijgen jullie van het Platform en de werkgroep Cultuureducatie Steenwijkerland het boek De kunst van het verdwalen. En de bijbehorende inspiratietraining! Dit boek is een doe-denkboek voor leerkrachten (en de leerlingen) waarmee jullie samen kunnen ontdekken hoe je het gewone onderwijspad even kan verlaten.

Door werken met het boek, de werkvormen toe te passen, kun je je lessen vol kunst & cultuur stoppen. Jij bent, als leerkracht, de sleutel in het aanbieden van nieuwsgierig makende lessen die van de leerlingen vraagt om samen te onderzoeken in plaats van imiteren en kopiëren. Welke ontdekkingstocht het best bij jou en je leerlingen past… die weg weet jij.

Onderzoekend leren voor volwassenen!

De verdwaalformule in het boek is ingang voor een proces waar je niet direct je eerste gedachte pakt, maar door denkt, fantaseert en dan een beetje verdwaalt, waardoor je op nieuwe, bijzondere, te gekke verbindingen legt. Creatief denken dus. Zo nodig in de huidige tijd.

Laten we het onderzoekend leren voor volwassenen noemen. En optimaal gebruik makend van de 21e eeuwse vaardigheden. MAAR… we brengen er ook een structuur in aan. Want, zo zeggen de schrijvers Jeffrey en Anne, je kan niet verdwalen als je niet een doel hebt. Dus ook bij de doelen zoals ze geformuleerd zijn binnen de verschillende leerplankaders. Door ze naar je eigen hand te zetten, kan je onderdelen van je methodes vervangen.

Eigenaarschap

Het gaat bij het verdwalen om jouw inspiratie, jouw doel, jouw leerlingen en jouw kwaliteit, passie. Ben je een doorzetter, een vrager, hou je van systemen en plannen, ben je creatief, een verhalenverteller, een rebel, een chaoot? Allemaal goed. Pas als bij jou het vuurtje aangaat gaat dat ook bij anderen aan. En vooral ook, waar krijg jij nou zelf veel energie van. Zodat het je geen extra werk … maar je een lekkere flow oplevert.

De training

Bij dit cultuurcadeau hoort een inspiratietraining. We gaan werken met de formule, met het thema Vrijheid als inspiratie toffe projecten, lessen en evenementen bedenken. Een verdieping op het creatief circuit uitwerken, een verdieping op het bezoek aan de molen of een filosofische speurtocht door de wijk. Dus neem deze uitdaging aan, onderzoek samen met Jeffrey Deelman en Anne Graswinckel van ‘De kunst van het verdwalen’ het thema vrijheid. Plezier gegarandeerd en uiteraard met inachtneming van de dan geldende Corona maatregelen!

Meld je hier aan voor de inspiratietraining

Aanmelden kan tot 10 april 2022. Deelname is gratis! 

Heb veel plezier op reis!

Met een inspirerende groet namens Platform en de werkgroep,

Marjanne Oost – Cultuurcoach Steenwijkerland

 

trainingen poster 

Klik om te vergroten