Welkom op de website Cultuurmenu Steenwijkerland!

De werkgroep Cultuureducatie Steenwijkerland heeft voor het schooljaar 2020/2021 weer een Cultuurmenu samengesteld voor alle 35 basisscholen in Steenwijkerland. Een programma met inspirerende voorstellingen, workshops, erfgoedactiviteiten, en leerzame en leuke uitstapjes naar lokale culturele instellingen.

Cultuureducatie aanbod 2021/2022

Speerpunten voor 2021/2022 zijn als volgt:
Groep 1/2 Muziek
Groep 3/4 Literatuur
Groep 5/6 Drama
Groep 7/8 Beeldend

Aanbod kan aangeleverd worden per mail naar:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Let op: het aanbod dient vóór 19 februari 2021 in PDF bestand aangeleverd te worden.

LET OP: wijzigingen diverse voorstellingen 2020/2021 i.v.m. corona

I.v.m. corona zijn er bij verschillende voorstellingen wijzigingen aangebracht. Deze zijn overzichtelijk bij elkaar geplaatst op deze pagina.  

Inschrijven

De website is bedoeld voor de basisscholen in Steenwijkerland. Waar in de tekst ‘u’ staat worden dan ook de basisscholen in Steenwijkerland bedoeld. Zij kunnen zich inschrijven op het Cultuurmenu vóór vrijdag 5 juni 2020. Hoe zij dit kunnen doen staat onder de kop ‘inschrijven’.

Inschrijving gesloten 1

Let op: de inschrijving is gesloten. Heeft u vragen?
Neem contact op met de Cultuurcoach. 

Inhoudelijke opzet van het cultuurmenu

Om leerlingen in Steenwijkerland de mogelijkheid te bieden om vormen van cultuureducatie te laten ervaren, wordt er een afwisselend cultuurmenu aangeboden via alle basisscholen. De leerlingen komen in aanraking met activiteiten zoals dans, drama, muziek, beeldend, literatuur en film/audiovisueel. Uw leerling heeft dus na 8 jaar alle facetten van culturele activiteiten gezien en beleefd. Naast de jaarlijkse afwisselende speerpunten worden er altijd diverse soorten theatervoorstellingen aangeboden en een erfgoed aanbod waarin de musea een mooie educatieve rol spelen. We vermelden graag dat bijna alle lokale musea een erfgoedproject aanbieden. Deze projecten kunnen goed gecombineerd worden met geschiedenis volgens de vensters in de Canon van Steenwijkerland, die in maart 2014 door de gemeente aan alle scholen in Steenwijkerland is aangeboden. De Kinderboekenweek doet volop mee en is er aandacht voor het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar bevrijding. Er is gekozen om twee voorstellingen aan te bieden die voor de gehele onderbouw of bovenbouw geschikt is.

Speerpunten 2020/2021

Komend schooljaar zijn de speerpunten als volgt:
Groep 1/2 dans, Groep 3/4 beeldend, Groep 5/6 literatuur, Groep 7/8 film/audiovisueel. Om hier praktisch voldoende ruimte voor te bieden is er voor gekozen om dit in de vorm van workshops aan te bieden.

Educatiemateriaal

Om de activiteiten inhoudelijk sterk neer te zetten is het in sommige gevallen van belang dat er passend educatiemateriaal ontwikkeld is. Indien dit aangeboden wordt is het van belang dat u als docent hier tijdig naar kijkt en dit met uw klas voor- en na behandeld. Dit komt de culturele ervaring ten goede van zowel leerling als leerkracht. Indien het educatiemateriaal al gemaakt is, dan kunt u deze meteen downloaden door op het icoontje ‘download hier de lesbrief’ te klikken bij de betreffende activiteit. Als het educatiemateriaal nog ontwikkeld moet worden, dan wordt dit later toegevoegd of u ontvangt het tijdig via de Cultuurcoach.

LET OP: U dient altijd voorafgaand aan iedere activiteit, even op de site én in uw mail te kijken wat de gevraagde voorbereiding is.

De Belangrijkste onderdelen

  • Onderzoek tijdig het educatiemateriaal;
  • Neem de activiteiten begin van het jaar al mee in de jaarplanning;
  • Bereid de klas voor op het bezoek en neem de gedragsregels door met elkaar.

Reacties of vragen?

We willen met deze digitale uitgave van het Cultuurmenu ervoor zorgen dat alle leerkrachten het programma binnen handbereik hebben en dat de informatie gemakkelijk gedeeld kan worden met anderen. Bij onduidelijkheden kunt u altijd terecht bij de Cultuurcoach via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wijzigingen voorbehouden

De informatie op de website wordt met zorg behandeld. Er kunnen tussentijds wijzigingen of fouten optreden. Wijzigingen en fouten op de website zijn dus voorbehouden.