Welkom op de website Cultuurmenu Steenwijkerland!

De werkgroep Cultuureducatie Steenwijkerland heeft voor het schooljaar 2019/2020 weer een Cultuurmenu samengesteld voor alle 35 basisscholen in Steenwijkerland. Een programma met inspirerende voorstellingen, workshops en erfgoed activiteiten, met ook leerzame en leuke uitstapjes naar lokale culturele instellingen.

Inschrijven

De website is bedoeld voor de basisscholen in Steenwijkerland. Waar in de tekst ‘u’ staat worden dan ook de basisscholen in Steenwijkerland bedoeld. Zij kunnen zich inschrijven op het Cultuurmenu tot en met vrijdag 31 mei 2019. Hoe zij dit kunnen doen staat onder de kop ‘inschrijven’.

Inhoudelijke opzet van het cultuurmenu

Om leerlingen in Steenwijkerland de mogelijkheid te bieden om vormen van cultuureducatie te laten ervaren, wordt er een afwisselend cultuurmenu aangeboden via alle basisscholen. De leerlingen komen in aanraking met activiteiten zoals dans, drama, muziek, beeldend, literatuur en film/audiovisueel. Uw leerling heeft dus na 8 jaar alle facetten van culturele activiteiten gezien en beleefd. Naast de jaarlijkse afwisselende speerpunten worden er altijd diverse soorten theatervoorstellingen aangeboden en een erfgoed aanbod waarin de musea een mooie educatieve rol spelen. We vermelden graag dat bijna alle lokale musea een erfgoedproject aanbieden. Deze projecten kunnen goed gecombineerd worden met geschiedenis volgens de vensters in de Canon van Steenwijkerland, die in maart 2014 door de gemeente aan alle scholen in Steenwijkerland is aangeboden. Bij sommige workshops hebben we gekozen voor aansluiting bij de voorstellingen in het Cultuurmenu. De Kinderboekenweek en de Kindermuziekweek doen volop mee en is er aandacht voor het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar bevrijding. We hopen zo de school en de leerlingen meer verdieping van cultuureducatie te bieden.

Speerpunten 2019/2020

Komend schooljaar zijn de speerpunten als volgt:
Groep 1/2 muziek, Groep 3/4 literatuur, Groep 5/6 muziek en theater, Groep 7/8 beeldend. Om hier praktisch voldoende ruimte voor te bieden is er voor gekozen om dit in de vorm van workshops aan te bieden. Let op: groep 5/6 zou volgens de structuur geen erfgoed aangeboden krijgen. Er is gekozen om toch erfgoed voor 5/6 aan te bieden. Wanneer er voor groep 5/6 gekozen wordt om NIET in te schrijven voor een erfgoed activiteit dan kiest u een workshop muziek en een workshop theater. Wanneer er gekozen wordt om WEL in te schrijven voor een erfgoed activiteit dan kiest u een workshop uit of muziek of theater.

Educatiemateriaal

Om de activiteiten inhoudelijk sterk neer te zetten is het in sommige gevallen van belang dat er passend educatiemateriaal ontwikkeld is. Indien dit aangeboden wordt is het van belang dat u als docent hier tijdig naar kijkt en dit met uw klas voor- en na behandeld. Dit komt de culturele ervaring ten goede van zowel leerling als leerkracht.
Indien het educatiemateriaal al gemaakt is, dan kunt u deze meteen downloaden door op het icoontje ‘naam van icoon’ te klikken bij de betreffende activiteit. Als het educatiemateriaal nog ontwikkeld moet worden, dan wordt dit later toegevoegd.

LET OP: U dient altijd voorafgaand aan iedere activiteit, even op de site én in uw mail te kijken wat de gevraagde voorbereiding is.

De Belangrijkste onderdelen

  • Onderzoek tijdig het educatiemateriaal;
  • Neem de activiteiten begin van het jaar al mee in de jaarplanning;
  • Bereid de klas voor op het bezoek en neem de gedragsregels door met elkaar.

Reacties of vragen?

We willen met deze digitale uitgave van het Cultuurmenu ervoor zorgen dat alle leerkrachten het programma binnen handbereik hebben en dat de informatie gemakkelijk gedeeld kan worden met anderen. Bij onduidelijkheden kunt u altijd terecht bij de cultuurcoach via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wijzigingen voorbehouden

De informatie op de website wordt met zorg behandeld. Er kunnen tussentijds wijzigingen of fouten optreden. Wijzigingen en fouten op de website zijn dus voorbehouden.