Kijk mij nou?!

Discipline: erfgoed
Vorm: workshop
Door: Scala
Voor: groep 1 en 2
Duur: 90 minuten
Locatie: les of handvaardigheidslokaal

Kerndoelen
Sluit aan bij kerndoel: 56

Over de erfgoedactiviteit

In het kader van erfgoed bekijken en onderzoeken we met kleuters een van de belangrijkste onderwerpen uit de kunstgeschiedenis n.l. Het portret. Kleuters zijn zelf in een fase van onderzoek naar hoe je directe onderwerpen uit je omgeving kunt vertalen naar een herkenbare verbeelding.

Ook kunstenaars maken tekeningen en schilderijen en sommige kunstenaars zijn daar heel beroemd mee geworden. Hun schilderijen noem je kunst, dit wordt bewaard en tentoongesteld in een museum.

Het kunstproject Kijk mij eens, bestaat uit een voorbereidende les en een workshop. Voor de voorbereidende les wordt gebruik gemaakt van de leskist waar de docent een lesbrief bij krijgt.
De workshop wordt gegeven door een beeldende docent van Scala.

Voorbereidende les
In de voorbereidende les worden reproducties van portretten uit de kunst bekeken en besproken. We bekijken het werk van Rembrandt maar ook van Picasso en Enrico Baj. Wat hierbij aan bod komt zijn vormen, de uitdrukking en de omgeving van een portret. Ook de manier waarop een schilderij gemaakt is voegt iets toe. Een schilderij heeft iets te vertellen, het laat iets zien over de persoon die er op staat.
Daarnaast is er een suggestie voor een verwerking waarbij een Picasso portret wordt gemaakt.

Workshop
In de workshop maak je een tekening van jezelf als kunstenaar. De kinderen onderzoeken het gezicht en proberen veel details in hun tekening te verwerken. Ze maken er een echt kunstwerk van door ook veel fantasie te gebruiken voor een mooie kleurige achtergrond.

12-kijkmijnou