Endrik Maat van Giethoorn

Discipline: erfgoed
Vorm: speurtocht door het museum, voorafgegaan door een cartoon-animatiefilm en voorlezen op school van een spannend verhaal over Endrik Maat
Door: Museumboerderij ’t Olde Maat Uus in Giethoorn
Voor: groep 5 en 6
Duur: speurtocht door het museum, (inclusief kijken animatiefilm) 90 minuten; voorbereiding op school afhankelijk van de leerkracht.
Max. aantal leerlingen: 30
Bij bezoek aan het museum is 1 volwassen begeleider op circa 6 leerlingen gewenst.

Bijzonderheden
Iedere groep ontvangt ter voorbereiding op de speurtocht in het museum een spannend kort verhaal over Endrik Maat. Dat kan worden (voor) gelezen. De animatiefilm wordt bekeken in het museum en de speurtocht wordt in het museum uitgereikt.

Kerndoelen
Sluit aan bij de kerndoelen: 51en 56

Vakken
Sluit aan bij: geschiedenis, topografie, taal

Over het erfgoedproject

Er bestaan veel verhalen over het leven in Giethoorn. Toen de zomers altijd zonnig en de winters echt koud waren. Voorbije tijden in een landschap dat nog steeds bestaat uit riet en water.

Dit is het decor van de avonturen van Endrik. Hij blaast het stof van de geschiedenis en laat het verleden spetteren. Door middel van een animatiefilm wordt het bestaan van Giethoorn verklaard. Door het spannende voorleesverhaal en de speurtocht, neemt vriend Endrik de leerlingen aan de hand. Het verhaal over Endrik Maat nodigt ze uit zijn wereld te ontdekken, zijn wereld in Giethoorn en omstreken aan het begin van de vorige eeuw.

56-endrik1

56-endrik2